Sayfalar

Hamd, ancak Allah'adır. O’na hamdeder, O’ndan yardım ve mağfiret dileriz.

27 Mayıs 2012 Pazar

Duadan Sora inşaAllah demek?


Hamd kendisinden başka İlah olmayan, rahman, rahim, din gününün meliki olan Allah’adır. O, tagutu red edip iman edenlere cenneti müjdeler. Nefislerimizin şerrinden, amellerimizin kötülüğünden Ona sığınırız.
Allah kime hidayet ederse onu hiç kimse saptıramaz. Kimi de saptı-rırsa ona da kimse hidayet veremez.… Salat ve selam kendisinden sonra nebi gelmeyecek olan peygamberedir…

Dua kişinin Allah’a karşı zelilliğini bilip ve bunu Allah’a bildirmesi böylece İhtiyaçlarını karşılaması için ona niyazda bulunması ve aynı şekilde ondan af dilemesidir.. muhakkak ki; Dua ibadetin anası özüdür.
De ki: "Sizin duanız olmasaydı Rabbim size değer verir miydi? …..‘’(Furkan 77)


Rabbiniz dedi ki: "Bana dua edin, size icabet edeyim. Doğrusu Bana ibadet etmekten büyüklenen (müstekbir)ler; cehenneme boyun bükmüş kimseler olarak gireceklerdir. (Mu’min 60)

Rabbinize yalvara yalvara ve için için dua edin. Şüphesiz O, haddi aşanları sevmez. (A’raf 55)

evet dikkat edilirse duanın tabiatı gereği kişinin çaresizliği, mahçubiyeti ve güçsüzlüğü karşısında; her şeye güçü yeten kahhar, rahman , rahim, samed ve aziz Allah’dan dilemesidir. Yani ısrarla istemektir..

oysa dilimizin İnşaallah sözüne çok alışması sonucu dualarda da biz İnşaallah lafzını bol bol kullanmaya başladık. Fakat bu hem usul olarak yanlıştır hem de anlatım bozukluğu meydana getirir. Zira, Dua Allah’ın kendisinden istenir o halde kendisinden istediğin halde neden bir daha onun iznini alıyorsun ki? Anlatım bozukluğu da oluşuyor..

ya da kişi mustağni midir ki, İster ver ister verme dercesine dua eder?

yoksa Allah’ın mülkünde şüphesi mi var eksilecek diye bir endişesimi var çekine çekine istekte bulunuyor?

asla bunların hiçbirinde bir şüphemiz yoktur.. fakat dildeki bir alışkanlık sonuncu İnşaallah diyerek ‘’Allah’ım dilersen ver dilemezsen verme’’ yahut  Allah’ım İnşaallah (Allah’ın izni ile) beni cennete koy’’ şeklinde dua ederek yanlışlara giriliyor.

Nitekim Allah Rasulu(S.a.s) buyuruyor ki;Enes b.Malik (r.a) rivayetle, Resulullah(s.a.s) Şöyle dedi: sizden biriniz,dua ettiği zaman,azimli ve kararlı olsun. Ve sakın dilersen bana ver demesin. Çünkü ALLAH (c.c)'yı zorlayacak hiçbir kuvvet yoktur. KAYNAK: Sahih-i Müslim,No:4837

yine  Rasulullah(s.a.s) şöyle buyurmaktadır : Ebu hureyre (r.a) rivayetle ; Rasulullah(s.a.s) şöyle dedi, Biriniz dua ettiği zaman,sakın Allah'ım dilersen beni affet demesin. Kesin,Kararlı ve Azimli istesin. Rağbet'i büyütsün. Çünkü Allah'a, vereceği hiçbir şey büyük gelmez. KAYNAK: Sahih-i Müslim/No:4838

o halde dualar ısrarla istenir ve sonuna amin(kabul buyur) denir. Herhangi bir kardeşin duasına karşilık ise inşaallah(Allah’ın izniyle, Allah’ım istersen) denmez aksine amin denir.

Mesela; Allah seni İnşaallah cennette nimetler ile donatır denmez. Aksine ‘’allah seni cennette nimetler ile donatsın!!’’ Şeklinde vurgu yapılarak edilir. Buna karşılık ise İnşaallah denmez ‘’Amin!!’’ denir.


Peki inşaallah nerelerde kullanılır?

Allah buyuruyor ki;Hiç bir şey hakkında: "Ben bunu yarın mutlaka yapacağım" deme.
 Ancak: "Allah dilerse" (inşallah yapacağım de). Unuttuğun zaman Rabbini zikret ve de ki: "Umulur ki, Rabbim beni bundan daha yakın bir başarıya yöneltip-iletir."  (Kehf 23-24)

ayette bariz bir şekilde ortaya çıktığı gibi ‘günlük işlerde, verilen sözlerde yapılacak şeylerde ‘, kesin yapacağım denmez, lakin bir kul olarak aciziz ve her istediğimiz şeyi yapacak güçte değiliz. Ve hiçbir şey Allah’ın izni dışında olmaz.Göklerde ve yerde Allah'ı aciz bırakacak hiçbir şey yoktur. Şüphesiz O, bilendir, güç yetirendir. (Fatır 44)
Allah'ın izni olmaksızın hiç bir nefis için ölmek yoktur…(Ali İmran 145)Allah'ın izni olmaksızın hiçbir musibet isabet etmez…(Teğabun 11)
O halde günlük işlerde ‘’İnşaallah’’ kullanılır ancak Dualarda kullanılmaz..


/Brusk Bazidî el-Ibrahîmî/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.